Kanepieper | Bouillon
530
post-template-default,single,single-post,postid-530,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
 

Bouillon

Bouillon

 

Wat voor mij onmisbaar is in mijn keuken is bouillon. Daarom maak ik ook elke week minimaal een paar liter. Bouillon is er in vele soorten en maten, en kan ook op heel veel manieren worden gebruikt. Vaak is het een smaakmaker of de basis van een soep of saus, maar als voorgerecht en tussendoortje kan je het ook prima gebruiken.

 

Het maken van een bouillon kan veel tijd in beslag nemen maar is absoluut niet arbeidsintensief. En een ander groot voordeel is dat je keuken de hele dag heerlijk ruikt!

 

Bouillon kun je maken van veel verschillende producten. Van een eenvoudige groenten of tuinkruidenbouillon tot bouillon van kreeftenschalen of kalfsbotten, die ver ingekookt al als saus op zich kan dienen.

 

Ik geef hieronder een recept van kippenbouillon. Kippenbouillon kan je voor bijna alle bouillon behoevende gerechten gebruiken. Het is ook helemaal niet erg als je een paar ingrediënten van het lijstje mist, of er zelf iets aan toevoegt. Restanten van groenten en kruiden of zelfs afgekloven kippenbouten kunnen dienen als basis van een lekkere bouillon.

 

Ingrediënten voor een pan vol:

1 kip (+ evt. restanten kip, kippennekken, kippenbotjes)

1 winterpeen

1 prei

2 uien

3 tenen knoflook

3 blaadjes laurier

4 takjes tijm

 

  1. Verwijder de borsten en billen van de kip. Deze kan je wegleggen om later op te eten
  2. Doe de kip in een pan en zet hem net onder water.
  3. Breng dit vol aan de kook en laat 3 tot 4 minuten stevig doorkoken
  4. Er komt veel schuim aan de oppervlakte, schep dit af tot er geen schuim meer bovenkomt
  5. Voeg nu de rest van de ingrediënten toe, schoongemaakt en in stukken gesneden
  6. Zet het vuur laag en laat het rustig vijf uur pruttelen
  7. Zet na de vijf uur het vuur af en laat een nacht afkoelen
  8. Breng de volgende dag de bouillon weer aan de kook en zeef hem door een bolzeef of schone theedoek!

 

Je kan deze bouillon zo eten, gebruiken als basis voor soep, inkoken tot krachtige fond als smaakmaker of basis voor saus of in ijsblokjesvorm invriezen voor later gebruik!

Geen reactie's

Geef een reactie