Kanepieper | Stoofvlees van varkenswangen
521
post-template-default,single,single-post,postid-521,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
 

Stoofvlees van varkenswangen

Stoofvlees van varkenswangen

Waar maak je, volgens mij, het lekkerste stoofvlees van? Niet van riblappen, staartstuk of sukade maar van wangen.
Wangen van de koe, het kalf, het varken of zelfs het paard laten zich fantastisch stoven. Omdat de wangen van deze dieren erg veel in beweging zijn zit er veel spier en vet in. En wat heeft vlees nodig om lekker te stoven? Vet, spier en vocht.
Je kan het vlees wat je normaal stooft makkelijk vervangen door wangen. Hou er wel rekening mee dat de wangetjes tijd nodig hebben. Ik doe het het liefst zo laag en lang mogelijk. In dit recept gebruik ik varkenswangen, die hebben net iets korter nodig dan kalfs en runderwangen! Soms heeft de slager wangen liggen maar voor de zekerheid even vragen.

 

Ingredienten voor 5 personen

– Ongeveer 1 kg varkenswangen

– 4 flesjes lekker bruin bier (st.Bernardus abt 12)

– 2 sneetjes bruin brood

– Scherpe mosterd

– Twee eetlepels bruine suiker

– 2 uien

– 2 teentjes knoflook

– Tijm, laurier, rozemarijn

– Kruidnagel, peper, zout

– Roomboter

 

  1. Bak de wangetjes in 2 of 3 keer goed aan. Ze mogen echt bakken, doe dit in de roomboter en gebruik een koekenpan
  2. Haal de wangetjes uit de pan en hou apart. Blus de warme pan af met de flesjes bier en roer de aanbaksels goed los. Laat het bier tot het kookpunt komen en zet het vuur af.
  3. Pak de stoofpan erbij en zweet hierin de uien en knoflook fijngesneden aan. Voeg hier bij elkaar gebonden de tijm, rozemarijn en laurier aan toe, doe de wangen daarbij en blus af met het bier
  4. Voeg hier 2 kruidnagels een snuf zout en peper en de suiker aan toe en dek af met de boterhammen die royaal besmeerd zijn met mosterd (mosterd kant naar beneden)
  5. Laat dit op je laagste vuurtje minimaal 2 uur stoven met de deksel op de pan. Of zet de pan met deksel in de oven op 100 graden voor een uur of drie.
  6. Roer alles goed door en kruid af met peper en zout. Vindt jij de saus niet dik genoeg? Neem met een schuimspatel alles uit de pan en laat kort inkoken.

Serveer met frietjes, aardappelpuree of helemaal lekker met de cavalo nero van vorige week!

Geen reactie's

Geef een reactie