Kanepieper | Cavalo Nero
511
post-template-default,single,single-post,postid-511,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
 

Cavalo Nero

Cavalo Nero

Het is heerlijk weer, weer voor gestampte pot. Zuurkool, boerenkool, andijvie, allemaal lekker. Toch is mijn favoriet stamppot cavalo nero of ook wel palmkool of zwarte kool genoemd.

De cavalo nero is familie van de boerenkool en vindt zijn oorsprong in toscane. In Italië zweren ze bij deze veelzijdige koolsoort en de italianen gebruiken deze kool op vele manieren.

Omdat ons hollanders bene moeten wij eerst maar eens beginnen met de stamppot en dat doen wij als volgt:

Ingredienten voor 4 personen

– 2 kilo kruimige aardappels

– 1 kilo cavalo nero (fijn gesneden, nerf verwijderd)

– 200 gram gerookte pancetta (of spekblokjes)

– 2 tenen knoflook

– 2 grote sjalotjes

– 100 gram roomboter

– Nootmuskaat, peper, zout

– Evt. een scheutje melk

  1. Kook de aardappels gaar en giet af, laat even drogen in het vergiet en zet apart
  2. Bak in een grote stoofpan of gewone pan de spekjes met een kwart van de boter
  3. Voeg als de spekjes beginnen te kleuren de sjalot en de knoflook toe
  4. Roer goed door en voeg na 2 minuten de cavalo nero toe
  5. Zet het vuur laag en laat dit een kwartiertje tot 20 minuten stoven
  6. Gooi de aardappels erbij met de rest van de boter en stamp dit tot een smeuige stamppot, kruid af met nootmuskaat peper en zout.

Serveer met worstjes, stoofvlees of zelfs gebakken kabeljauw!

Geen reactie's

Geef een reactie